Dry Cargo ships

Търговските кораби са кораби, които се използват предимно за превоз на товари. По принцип, корабите, които се занимават с активен търговски транспорт, попадат в тази категория.

Търговските кораби се срещат в различни размери и форми. Тя може да бъде по-малка или толкова голяма, колкото ултра големи сурови превозвачи (ULCC), които могат да бъдат с дължина до 415 м. Те са основното средство за океански транспорт, превозващи суров нефт и стоки по целия свят, в различни по размер танкери, контейнери и кораби за насипни товари. Почти всички страни в света притежават и оперират търговски кораби. В момента гръцкият търговски флот е най-големия, на който се падат над 16% от общия тонаж в световен мащаб.

Видове търговски плавателни съдове
Търговските съдове могат да се разделят на различни категории според техния размер и предназначение .
 
Сухи товари
Сухият товарен кораб е термин, който обикновено се използва за кораби за насипни товари и контейнеровози. Докато корабите за насипни товари се използват при транспортирането на зърно, въглища, руди и цимент, контейнеровозът обикновено се използва за превоз на различни стоки в стандартизирани метални контейнери.


Кораб за насипни товари: Както подсказва името, корабът за насипни товари се използва предимно за превозване на непакетирани товари, включително зърно, руди, цимент и други подобни товари. Те съставляват 40% от търговския флот в света и могат да бъдат категоризирани в шест основни категории според техния размер. Категориите са: Handysize , Handymax , Panamax , Capesize и Very Large. Техният размер може да варира от малък мини-бълкер до гигантски кораби с капацитет от 400 000 тонажа (DWT). Южна Корея е най-големият строител на кораби за насипни товари в света.

Контейнеровози
Контейнерните кораби са океански кораби, които превозват стоки в големи контейнери, техника наречена контейнеризация. Те могат да бъдат разделени в няколко категории според техния размер. Основните категории контейнерни кораби включват: Feeder, Feedermax, Panamax, New Panamax и Ultra Large и играят доминираща роля в международната търговия.

Танкери
Танкерите се използват за транспортиране на суров нефт, крайни нефтопродукти, втечнен природен газ (LNG), химикали и други течности в насипно състояние. Те играят важна роля в международната търговия с дял от над 33% от световния тонаж. Танкерите се предлагат в различни размери, вариращи от handysize tankers до ultra large crude carriers (ULCC) с размери между 320 000 и 500 000 DWT.

Car Carrier
Roll-on/roll-off (по познати като RORO или Ro-Ro)са плавателни съдове, предназначени да превозват колесни товари , като автомобили , камиони , полуремаркета , ремаркета и железопътни вагони , които се движат по и от кораба на техните собствени колела или използване на платформа, като например самоходен модулен транспортьор. Корабите на RORO имат вградени брегови рампи, които позволяват на товарите да бъдат ефективно вкарани и изкарани от кораба, когато са в пристанището. Рампите и могат да бъдат разположени в кърмата , носа или страните, или всяка комбинация от тях.