Passengers ships

Днес ни предстои да се запознаем малко повече с корабите на нашите мечти – да, правилно се досещате, става въпрос за крузните кораби. Големите круизни компании пускат ново морско изкушение всяка година. И те са от луксозни до най-луксозни. Тези „малки“ плаващи „градове“ са оборудвани с всички удобства и глезотийки, за които всеки човек си мечтае.

Ако някога сте имали удоволствието да видите круиз на живо, значи знаете, че подобни кораби са огромни. Те могат да побират над 6 000 пасажера. Symphony of the Seas – един от най- големите круизни кораби в света има капацитет от 6 680 пасажера. Това са толкова хора, колкото в един малък град. Разбира се, щом дадена круизна компания поема отговорността да събере толкова много хора на едно място в открито море, тя трябва да се грижи за всеки един по отделно да остане доволен от престоя си на борда. И тук следва да представим огромното разнообразие от удобства, които круизните кораби предлагат. Можем да ги сравним с много скъп хотел. Отчасти само, разбира се.

На крузните „кораби на мечтите“ на ваше разположение са:

Барове;
Клубове;
Първокласни ресторанти;
Фитнес зали;
Спортни площадки;
Открити и закрити басейни;
Сауни;
СПА центрове;
Кино салони;
Театри;
Аквапаркове;
Вътрешни булеварди с магазини;

Освен огромните морски круизни кораби, има още една разновидност – речни круизни кораби. На външен вид те значително се различават от големите си морски братя. Структурата им е много по- ниска и различна. Това е така за да могат да преминават под мостовете на и да плават безпроблемно по реките. Другата им разлика е в броя на пасажерите, който обикновено е от 150 до 180 човека и екипажа, за който ще споменем след малко.

Екипаж на пасажерските кораби

Приликата с търговските кораби е, че главните звена на екипажа се повтарят. За тях можете да прочетете в категорията „Карго кораби“. До тук, обаче с приликите. По принцип екипажът на търговските кораби не надвишава бройката от 30 до 35 човека. При големите пасажерски кораби нещата стоят съвсем различно – говорим за екипаж от над 1 500 души, а понякога е доста повече. При речните круизни кораби екипажът е съставен от около 50 души. На круизен кораб обикновено се наемат професионално подготвени кадри с отлично владеене на английски или немски език, а владеенето на испански, френски, италянски и др. е плюс. Често работодателите предпочитат хората, които имат предишен опит на круизни кораби или 4*-5* хотели като готвачи, сервитьори, бармани, камериери, рецепционисти и т.н. Голяма част от служителите на круизния кораб са от всички части на света и са хора, които обичат пътешествията.

При круизните кораби се отделят коренно различни звена, с които ни предстои да се запознаем.
Основни отдели, включващи работните позиции на круизен кораб:

Развлекателен отдел (Entertainment department)
Тук включваме всички позиции, чиято основна дейност е развлечение на гостите на кораба. Към нея се обосновават няколко отдела, сред които е Казино отдела.

Отдел за лични грижи (Personal care department)
Към този отдел се отнасят всички позиции, които допринасят за грижата на пътниците. Това са всички фризьори, козметици, фитнес инструктури, масажисти, медици и други.

Обслужване и гостоприемство (Service and Hospitality)
Този отдел се разделя на няколко под категории, които сами по себе си са също отделни отдели:

Храни и напитки (Food and Beverage) – хората, които се грижат за осигуряването и приготвянето на храната не само на гостите, но и на целия екипаж;
Хотелиери (Hotel) – хората, отговарящи за настаняването на гостите по техните статии и осигуряващи им хотелски преимущества;
Търговия на дребно (Retail) -  включва всички хора, които извършват продажби на стоки и услуги на борда на кораба;
Домакин-касиер (Purser) – тук се включват всички касиери, извършващи счетоводни услуги на борда на кораба;
Информационни технологии (Information Technology) – всички хора, които осигуряват и поддържат многобройните компютри и телелкомуникационни системи на борда;
 
Палубен отдел (Deck department)
Списъкът на хората, които управляват круизния кораб и осигуряват сигурността на пътниците е доста по- голям от този на търговските кораби.

Машинен отдел (Engine department)
В този отдел се включват инженерите, механиците и всички останали, които осигуряват правилното  управление на кораба. Трябва да вземем на предвид факта, че круизния кораб е огромно  и сложно съоръжение, което ако не се експлоатира правилно може да доведе до настъпването на сериозни инциденти. 

Изисквания за работа на круизен кораб:

- Добро владеене на английски или немски език
- Навършени 18 г.
- Автобиография на английски или немски език
- Диплома за завършено образование
- Актуална паспортна снимка
- Задграничен паспорт
- Ако притежавате препоръки от предходни работодатели, сертификати или документ за изкаран допълнителен курс за желаната длъжност са в плюс